Hantverkare

Stambyte – vad undrar svenskarna mest över?

Dags för ett stambyte? I sådana fall har du säkert ett par funderingar. Vid en sökning på en populär sökmotor får du fram ett antal vanliga frågor som svenskarna söker på. I den här texten får du frågorna – och svaren.

Hur ofta ska ett stambyte göras?

Sakkunniga verkar inte helt eniga i den här frågan. Vissa säger att det kan göras upp till vart 60:e år, medan andra säger att det behövs redan efter 30 år. Sanningen är kanske att det beror på vilken typ av fastighet det handlar om, och om hur de boende lever och använder stammarna. I en tätbebodd fastighet, med många boende per lägenhet, kan rören slitas hårdare och snabbare än om det gäller en liten bostadsrättsförening med bara ett par enstaka medlemmar och fastigheter.

 

Det generella svaret är alltså mellan vart 30:e och vart 60:e år – vad som gäller med just din fastighet beror på slitaget.

Kan man bo kvar medan stammarna byts?

Många boende undrar om de kan vara kvar i sina lägenheter under ett stambyte i Stockholm. Det korta svaret är att ja, det går att bo kvar. Dock skulle de flesta nog rekommendera att man bor någon annanstans tillfälligt. Detta eftersom det helt enkelt kan bli ganska obekvämt att bo kvar.

 

Till exempel får du stå ut med följande:

 

  • Att vattnet är avstängt i tid och otid
  • Att använda tillfälliga duschar och toaletter om entreprenören erbjuder sådana
  • Oljud och buller
  • Damm och smuts
  • Att elen stängs av (dock generellt vid färre tillfällen och i kortare perioder än vattnet)

 

Har du husdjur och/eller små barn är det kanske särskilt klokt att hitta ett tillfälligt boende medan ett stambyte utförs.

Kommer avgiften att höjas på grund av arbetet?

Det beror på föreningen, men det är vanligt att avgifterna höjs för att betala för arbetet. Säg att föreningen har 100 lägenheter och att stambytet kostar 300 000 kronor per lägenhet. Summan blir 30 miljoner kronor (enkelt räknat för exemplet, givetvis, fler faktorer spelar in) – en summa som de flesta föreningar kanske inte har på sparkontot.

 

Ett lån på 30 miljoner kronor och en ränta på 1 % skulle ge en årskostnad på 300 000 kronor per år – och varje lägenhet skulle då kunna få betala 3 000 kronor extra per år, eller ungefär 250 kronor i månaden. Som sagt, det varierar från förening till förening hur man löser det ekonomiska kring ett stambyte – kanske blir det billigare, eller dyrare för dig.