Hantverkare

Fyra arbetsmomenten inom takmålning

Vid takmålning är det viktigt med både rengöring, målning och efterbearbetning. Följande moment behöver genomföras för bäst resultat.

Tvätt

Som med all målning behöver underlaget även rengöras inför en takmålning. Vilka maskiner och redskap som bör användas beror på takets material och vinkel. Det vanligaste är att högtryckstvätt används som därmed får bort både synlig materia samt mycket små porer.

Flera företag som erbjuder taktvätt genomför detta jobb med maskiner som används med enbart kallvatten. Rengöringen kan ändå ske effektivt tack vare det höga trycket. Det finns även speciella medel att köpa i byggvaruhus. Dessa kan användas av personer som inte har möjligheten att använda högtryckstvätt.

Reparation

När taken är tvättat och rengjort blir det lättare att upptäcka eventuella skador. Beroende på dess karaktär kan antingen takläggningsföretag eller snickare behöva genomföra arbetet. Det är viktigt att genomföra dessa reparationer inför en takmålning eftersom färgen annars kan dölja dess skador varpå de kan öka i omfattning innan de upptäcks.

Takmålning

Nu kan takmålning påbörjas vilket sker med grundmålning. Grundmålning innebär att taket ges ett grundskydd. Detta på samma sätt som grundmålning används på brädor vid exempelvis kring fönster och dörrar.

Färgen tränger in i materialet och skapar ett tydligt grundskydd för att väta ska tränga in. Detta kallas för att takpannorna förseglas och innebär att porer inte lika lätt kan fastna, mossa börja växa osv.

Vaxbehandling

Sista steget, inom takmålning, är ytbehandling av taket. Företag inom branschen kallar detta arbete för något olika ord även om arbetet är detsamma. Det kan exempelvis vara:

  • Vaxbehandling
  • Slutbehandling
  • Ytbehandling
  • Toppmålning

Takfärgen blandas med ett speciellt vax varpå det appliceras på taket. Det skapar därmed en yta som är extra motståndskraftig mot både väta och repor. Denna behandling kan delvis liknas med vaxbehandling av karossen på en bil. Detta genom att vaxet både skyddar ytan och skapar en finare estetisk yta.
Vid takmålning anges ibland att taket blir ”självrengörande” med vaxbehandling. Med det menas att ytan blir så ”glansig” att smutsen inte fastnar och därmed hålls taket rent betydligt längre.

Offert från flera

Planerar du takmålning på fritidshuset eller villan? Ta alltid in offerter från flera olika lokala företag och kontrollera dessutom referenser på dessa innan något kontrakt skrivs. Genom att jämföra priser och referenser blir det lättare att hitta ett prisvärt och proffsigt företag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *